Pages

Thursday, July 7, 2011

Poarta Maicii Domnului din Egipt


Poarta Maicii Domnului

Biserica Al-Adra El Adawia

Biserica si manastirea Al-Adra El Adawia din Egipt


In sudul orasului Cairo, intr-un loc scaldat de la facerea lumii de apele domoale ale Nilului, se afla o poarta sfintita spre ceruri, prin care se ridica la Dumnezeu rugaciunile crestinilor veniti la inchinare in acest antic si miraculos altar dedicat Fecioarei Maria: Biserica si Manastirea Al-Adra El Adawia din Maadi.

Sanctuar al sperantei, al durerii mamei innebunite de gandul ca-si poate pierde pruncul preaiubit, locul este marcat de povestea vietii a trei femei remarcabile din spatiul biblic: Iochebed, Bithiah si Fecioara Maria.


Fuga in Egipt

Poarta Maicii Domnului
Legenda locului incepe cu destinul pribeagului print al Egiptului, Moise, care, nascut sclav, crescut de fiica faraonului si alungat intr-un exil amar, in care isi va castiga traiul ca pastor, inainte de a-si incepe misiunea profetica la poalele Muntilor Sinai, din tinutul Madianului, avea sa se intoarca pe pamantul Egiptului, pentru a-si salva poporul din robie!

Intr-un interviu pe care i l-am solicitat parintelui Antonios Ateia de la Biserica Al-Adra El Adawia, acesta afirma ca locul in care se ridica Biserica si Manastirea Al-Adra El Adawia este cel in care fiica faraonului, Bithiah, sau Fiica lui Dumnezeu, cum mai este cunoscuta, a scos din apa Nilului cosul impletit din papirus, in care biata Iochebed il pusese pe pruncul Moise.

Tot aici se afla si scarile pe care, secole mai tarziu, Iosif, Fecioara Maria, pruncul Iisus si o ruda a Maicii Domnului, Salomeea, fugari prigoniti de un alt tiran al istoriei, regele Irod al Iudeii, coborau in barca ce-i va duce spre Egiptul de Sus. De la marginea scarilor de piatra, ce coboara in apa Nilului de pe terasa larga a Bisericii Al-Adra El Adawia, panorama superba a Nilului, cu micile sale ambarcatiuni de lemn (felucca) navigand pe firul apei, este strajuita la orizont de "Granarele lui Iosif" sau "Muntii Faraonului", cum au mai fost denumite celebrele piramide aflate pe platoul Giza.

Aceasta este imaginea pe care in urma cu doua milenii o cuprindea cu ochii obositi de nesomn si grija Fecioara Maria, in vremea popasului Familiei Sfinte in Maadi.




La adapostul noptii

"Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui, fugi in Egipt si ramai acolo pana iti voi spune eu; caci Irod are sa caute Pruncul, ca sa-L omoare" (Matei 2:13).
Poarta Maicii Domnului

Cairo - in metropola egipteana se mai pastreaza amintirea Sfintei Fecioare Maria




Cu revelatia onirica a lui Iosif incepe povestea exilului Familiei Sfinte in Egipt, pe un drum anevoios, parcurs de-a lungul a trei ani si jumatate. Sosirea Familiei Sfinte in Maadi marca, astfel, momentul sfarsitului calatoriei lor terestre de-a lungul coastei mediteraneene a Peninsulei Sinai si prin Delta Nilului, si al imbarcarii lor, pentru a continua exilul, pe cursul fluviului, spre sud.

In vremea aceea, Maadi se afla in antica capitala a Egiptului, Memfis, si era un important si strategic port fluvial, prin care pietre pretioase, esente rare, condimente si alte marfuri exotice si de lux, aduse tocmai din indepartata Nubia, erau transportate mai departe, de caravane, pe faimosul Drum al Matasii.

De altfel, numele El Adawia si Maadi vin de la verbul "ada" sau "Y'aday" care semnifica "a trece", si de la "Maadiaa", care inseamna, in traducere din limba araba, pod.
Poarta Maicii Domnului

Turlele bisericii: cruci printre moschei


Pentru ca regele Irod il instiintase pe guvernatorul roman al Egiptului, Gaius Turranius, despre fuga Familiei Sfinte, si patrule inarmate ii cautau pe intreg teritoriul tarii, calatoria pruncului Iisus si a parintilor sai in Egipt a fost facuta in mare taina, la adapostul intunericului noptii si nezabovind niciodata prea mult in acelasi loc.

Traditia spune ca Familia Sfanta si-a gasit adapost, de-a lungul exilului sau din Egipt, in sanul comunitatilor evreiesti, si atesta existenta, pe locul in care se afla astazi Biserica Al-Adra El Adawia, a unei vechi sinagogi, in care Maria, Iosif si pruncul lor au gasit ocrotire, vreme de 10 zile.

Conform parintelui Antonios Ateia, in urma cu douazeci de ani, a fost descoperit sub lacas un tunel secret, paralel cu Nilul, ce ar fi fost construit in vremea persecutiei crestinilor si despre care traditia spune ca Familia Sfanta ar fi trecut prin el, iesind la suprafata intr-un loc indepartat de agitatul port din Memfis, intesat de patrulele romane, unde s-ar fi imbarcat si ar fi trecut Nilul pe malul opus.


Biblia plutitoare


"Am chemat pe Fiul Meu din Egipt"
(Matei 2:15)
In ziua de 12 martie 1976, dupa slujba de dimineata, in apropierea scarilor pe care Familia Sfanta coborase cu doua milenii in urma, pentru a se imbarca, a fost gasita o biblie plutind pe apa Nilului.
Poarta Maicii Domnului

Interiorul bisericii

In ciuda greutatii sale si a faptului ca hartia era imbibata cu apa, biblia plutea si era deschisa la capitolul Isaia 19:25: "Binecuvantat sa fie Egiptul, poporul Meu...". Astazi, Biblia Plutitoare, cum a fost denumita, sta intr-o racla vegheata de icoana Fecioarei Maria, intr-o capela adiacenta naosului bisericii.


Peste ani, un credincios venit sa se roage in lacasul Fecioarei Maria a fotografiat Biblia Plutitoare, si la developare a aparut pe fotografie o pata de lumina, in care se distingeau clar siluetele a patru persoane.

Cea de-a patra persoana era Sfanta Salomeea, ruda Maicii Domnului, confirmandu-se, astfel, revelatia papei Theophilus, in care Fecioara Maria i-a dezvaluit acestuia ruta exacta a exilului in Egipt si faptul ca Salomeea insotise familia sfanta.


Deasupra intrarii in capela se afla o icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, ce a lacrimat cu lacrimi de sange, in data de 18 ianuarie 1983.
Poarta Maicii Domnului

Moise si micul ghimpe in flacari

Alaturi de racla Bibliei Plutitoare, se afla moaste pretioase din trupurile Sfantului Gheorghe, al Sfantului Abu Sefeen Philopateer, al parintelui Salama, ale Martirilor din Maadi, Akhmeem si Fayoum, iar intr-o capela adiacenta, se odihneste fostul preot al Bisericii Al-Adra El Adawia, Bishara Ibrahim, ce se spune ca avea viziuni cu Fecioara Maria.


Biserica, impodobita cu cele trei turle ce se zaresc de la distanta, are trei altare inchinate Fecioarei Maria (centru), Sfintilor Martiri Gheorghe, Damian si Mina (dreapta) si Sfintilor Parinti Antonie cel Mare, Paul si Shenuda al Sohagului (stanga).

Am parasit Biserica Al-Adra El Adawia cu sufletul cuprins de o nemasurata liniste, un sentiment pe care-l incearca toti cei care vin sa se inchine si sa caute alinare, in nevoile lor pamantesti, la sfantul altar al Fecioarei Maria din Maadi.

Urmele trecerii lui Iisus si ale Sfintei Sale Maici, fugari pribegi in Egiptul binecuvantat de profeti, precum Avraam, Isaac, Iacob, Moise si Ieremia, sunt porti deschise catre Dumnezeu, unde istoria, traditia si miracolele se intrepatrund si indeamna la permanenta meditatie...


MADALINA BANICA - Cairo, Egipt

Share/Bookmark

0 comments: