Pages

Tuesday, July 12, 2011

Narghileaua - efectul celor 200 de tigari

Narghileaua - efectul celor 200 de tigari

Narghileaua, instrumentul oriental pentru fumat folosit in general in Orientul Mijlociu sau Africa, dar mai nou si in Europa si America isi are originile la granita Indiei cu Pakistanul.

Originea narghilelei este veche de peste o mie de ani si se pierde pe taramurile Indiei de nord-vest la granita cu Pakistan. Narghileaua calatoreste apoi in Imperiul Persan, care cuprindea atunci Pakistanul, Afganistanul, Asia Mica si cateva regiuni din nordul Africii.

In aceasta calatorie, narghileaua capata savoarea data de o specie deosebita de tutun negru iranian, cultivat si in prezent. Tutunul folosit astazi la narghilea este o combinatie de tutun si un amestec facut din miere si fructe uscate. In zilele noastre, localurile unde se fumeaza narghilea sunt locuri de intalnire pentru toate categoriile sociale, locuri in care se discuta evenimente moderne si politice.

Tutunul cu arome de fructe este ars in partea de sus a narghilelei cu ajutorul unui carbune incins, fumul tras prin furtun este filtrat prin apa si apoi este aspirat.

Un lucru putin stiut este ca narghileaua poate avea consecinte mai grave asupra fumatorilor, chiar si in comparative cu tigarile traditionale. Un studiu efectuat de Departamentul Sanatatii si Centrul de Control si Cercetare privind consumul de tutun avertizeaza asupra riscurilor fumatului de tutun aromat: bolile respiratorii si cardiace.

In ciuda conceptiei eronate conform careia fumatul narghilelei ar fi mai putin daunatoare pentru sanatate, a fost evidentiat prin acest studiu faptul ca o ora de fumat narghilea este echivalenta cu fumatul a 200 de tigari.

Studiul mai arata ca fumatul de narghilea poate determina o crestere a nivelului de monoxid de carbon din sange de cel putin patru sau cinci ori mai mare decat in cazul fumatului de tigari. Acest lucru poate provoca leziuni cerebrale sau pierderea cunostintei.

Cercetarile au determinat un rezultat de neasteptat, in contexul in care narghileaua este privita drept o alternativa sanatoasa la consumul de tigari.


sursa intrefete.ro

Share/Bookmark

0 comments: